Producten

3D Printen

Nieuw bij MeerServices. 3D printen!

Ons assortiment:
– 3D PRINTERS
– FILAMENTEN

Printer: Dreamer Flashforge

De Flashforge dreamer is een zeerpopulaire 3D Printer door zijn hoge teogankelijkheid. Deze printer een allerlei extra functies zoals Wifi en tochscreen bediening.

FFF technologie

De 3D printer beschikt over de FFF 3D printing technologie. Ook wel Fused filament fabrication genoemd. Dit is een 3D-drukproces waarbij gebruik wordt gemaakt van een filament met thermoplastisch materiaal. Thermoplastisch is een materiaal van kunststof dat bij verhitting zacht wordt. Dit in tegenstelling tot thermoharders, die hard blijven als ze verhit worden. Een voordeel van thermoplastisch materiaal is de mogelijkheid tot hergebruik in verschillende toepassingen. Door het opnieuw versnipperen en verhitten kan het materiaal in andere gewenste vormen worden gebracht. In bepaalde omgevingen of omstandigheden kan de eigenschap van de vervormen bij gestegen temperatuur negatief worden beoordeeld, zoals gebruik in vliegtuigen waar de gevolgen van brand zeer ernstig kunnen zijn.

Afbeeldingsresultaat voor thermoplastisch

Dit materiaal wordt gevoed vanuit een grote spoel door een bewegende, verwarmde printerextruderkop. Gesmolten materiaal wordt uit de spuitmond van de printkop gedrukt en wordt op het materiaal neergezet. De kop wordt gestuurd door de processor die in het apparaat zit om zo de juiste vormen te creëren. Gewoonlijk beweegt de kop in lagen, waarbij het in twee dimensies beweegt om één horizontaal vlak tegelijk te maken, voordat het iets omhoog beweegt om een nieuw segment te beginnen. De snelheid van de extruderkop kan ook worden geregeld, om de afzetting te stoppen en te starten en zo een onderbroken vlak te vormen zonder te snijden of te druppelen tussen de secties.

Dual Extruders

3D-objecten worden steeds complexer. Maar deze complexiteit brengt ook de nodige risico’s met zich mee. Want als de zwaartekracht zijn werk gaat doen, kan je ontwerp zomaar in gaan storten. Het is dus belangrijk dat je voor goede support materialen zorgt. En daar zijn de dual extruder 3D printers perfect voor. Dankzij de twee losse filamenten kan je namelijk in één print job verschillende materialen printen. Het ene filament vil je met ABS, PLA of een ander type materiaal waar je het object van wilt maken. Het tweede filament gebruik je dan voor de ondersteunende materialen, zoals HIPS of PVA. Deze materialen maken complexe 3D-objecten met holle ruimtes mogelijk.

In veel gevallen kan je zelfs kiezen voor een oplosbaar filament. Hierdoor kost het geen enkele moeite om de support materialen te verwijderen. De Flashforge Dreamer beschikt over een verwarmde ondervloer. Dit is de manier om te voorkomen dat het materiaal gaat krimpen of kromtrekken.

Afbeeldingsresultaat voor dual extruders 3d printers

 

Bij het creëren van 3D-objecten besteed je voornamelijk aandacht aan het design. Toch speelt het kleurgebruik ook een grote rol. Bij een single extruder heb je wat dat betreft maar beperkte mogelijkheden. Je moet het printproces echt stopzetten zodat je het filament kunt vervangen voor een andere kleur. Voor mensen die vaak met meerdere kleuren werken, is de dual extruder 3D printer echt een uitkomst. Bij dit apparaat kan je filamenten met twee aparte kleuren toevoegen. Dit maakt het een stuk eenvoudiger om objecten te creëren die uit verschillende kleurschakelingen bestaan. Het grote voordeel is dat het apparaat heel snel tussen de twee filamenten schakelt. Zelfs als je maar een klein beetje extra kleur wilt toevoegen is dat dus geen enkel probleem.

Fused deposition modeling (FDM)

Fused Deposition Modeling, of FDM, is een rapid prototyping-techniek waarbij laag na laag materiaal aan elkaar wordt gesmolten. De uitgangsbasis voor het FDM-proces is het STL-bestand. Dit 3D-model wordt met behulp van software vertaald in sturingscommando’s voor de machine.

Het voordeel van het FDM-proces voor het maken van een prototype, is dat het gebruikmaakt van dezelfde thermoplasten die later ook toegepast worden in een serieproductie. Hierdoor heeft het prototype dezelfde fysische eigenschappen als het uiteindelijke serieproduct.

Vooralsnog is FDM een relatief duur proces. Gezien de stormachtige ontwikkelingen op het gebied van rapid prototyping-processen is de verwachting dat in de nabije toekomst de kosten aanzienlijk zullen dalen. Hierdoor kan FDM voor thermoplasten een volwaardig productietechniek worden.

Materialen

De Flashforge 3D printer ondersteund een aantal materialen met ieder zijn voor- en nadelen.

ABS

ABS is een afkorting die voluit wordt geschreven als: Acrylonitril-butadieen-styreen. Het is een samenvoeging van drie verschillende stoffen. De verhouding tussen deze stoffen is erg belangrijk om tot een optimaal product te komen. ABS bestaat uit een percentage van vijf tot dertig procent uit de stof 1,3-butadieen. Daarnaast bestaat de helft van ABS uit styreen. Het overige percentage bestaat uit acrylonitril. ABS is een thermoplast. Dit houdt in dat ABS door middel van hitte plastisch vervormbaar is. Daarnaast is ABS een copolymeer. Dit zijn polymeren die zijn opgebouwd uit verschillende monomeren.

ABS wordt gebruikt voor starre voorwerpen omdat het materiaal erg vormvast is. Het materiaal is licht maar hard en slagvast. Daarnaast heeft ABS weinig neiging tot kruip. Omdat ABS een thermoplast is het materiaal niet bestand tegen hoge temperaturen. De maximale temperatuur die het materiaal kan verdragen ligt tussen 85 °C en de 100 °C. Deze temperatuurgrens is afhankelijk van de modificatie. De minimale gebruikstemperatuur is -35 °C. Omdat ABS een brandbaar polymeer is worden er vlamvertragers aan toegevoegd.

Het bewaren van uw filament

Onthoudt alvast dat iedere 3D-printer filament allergisch is voor vocht. Het ene materiaal is er gevoeliger voor dan het andere maar uiteindelijk is vocht een boosdoener. En met vocht bedoelen we het vocht wat gewoon in de lucht rondzweeft. Als je het filament lang (>2 maanden) blootstelt aan dit ‘vocht’ (gewoon lucht dus) neemt het dit vocht op met alle gevolgen van dien. Het vocht gaat tijdens het 3D-printen koken en veroorzaakt luchtbellen(stoom) in je 3D-print waardoor lagen incompleet zijn. Niet goed dus.

Daarnaast zit er in iedere filament een weekmaker. Die zorgt ervoor dat het filament taai blijft. Deze weekmaker vervliegt als je het filament voor lange tijd (>5 maanden) in de openlucht legt. Zonder deze weekmaker is het filament kei hard en bros, wat ervoor zorgt dat het erg snel breekt. Vergelijk het met je botten. Als je jong bent heb je veel kraakbeen waardoor ze niet snel breken en relatief flexibel zijn en bij oude mensen, die juist erg veel kalk hebben en weinig kraakbeen, zijn de botten kei hard (niet flexibel) waardoor ze erg snel breken.

Goed, terug naar het filament. Om de vochtopname en het vervliegen van de weekmaker zo goed mogelijk tegen te gaan kun je het beste je filamenten, zoals ze geleverd worden, vacuüm verpakt bewaren. Nou begrijpen wij ook wel dat je waarschijnlijk geen vacuümeer machine in je garage hebt staan. Daarom kun je bij de hema (link onderaan artikel) vacuüm zakken bestellen die je gemakkelijk zelf met de stofzuiger vacuüm kunt zuigen. Doe er vervolgens het vochtvreter zakje bij wat je bij het filament geleverd krijgt en je kunt het filament jaren goed houden.

Vocht en filamenten

Eigenlijk zo goed als iedere filament is kwetsbaar voor vocht. Maar Nylon en PVA in het bijzonder. Deze twee materialen kunnen al lelijke 3D-print resultaten geven wanneer ze langer dan een week bloot gesteld worden aan vocht. Voor ieder ander materiaal ga je na ongeveer 5 maanden pas merken dat er eventueel vocht in het filament zit. Maar zelfs hier op de zaak hebben we enkele filament rollen al een jaar open liggen die nog gebruikt kunnen worden. Het verschilt dus per materiaal en uiteraard de plaats waar je ze bewaart.

Mijn filament is blootgesteld aan vocht wat nu? #Filamentdrogen

Stel nou dat je dit artikel leest en je herrinert dat er al een tijdje wat filamenten zichzelf liggen vol te zuigen met vocht. Geen nood, je kunt iedere filament gemakkelijk drogen. Hierdoor verdwijnt een groot deel van het vocht uit de filament. Leg je filament gedurende 4 – 6 uur in een hete lucht oven op zo’n 80°C. Boven de 100°C gaat het vocht koken dus niet proberen. Verder wel even regelmatig een blik werpen of alles nog goed gaat.

Wanneer is de weekmaker vervlogen?

Er gaat heel wat tijd overheen voordat je weekmaker gevlogen is. Zelf hebben we wel is een aantal rollen filament gehad die na een jaar lang nog steeds goed genoeg waren om mee te 3D-printen. Als je wilt testen hoe het bij jou rol filament zit moet je het filament is 90° buigen. Als deze dan niet direct breekt zit je goed! Breekt ie wel direct dan is dat een teken dat je weekmaker al verweg is. Opzich niet zo erg alleen heeft je filament meer kans op breken tijdens het 3D-printen waardoor je weer helemaal opnieuwe moet beginnen.

 


Het verschil tussen een thermoplast en thermoharder, is dat een thermoplast smelt bij hogere temperaturen en een thermoharder hard blijft bij hoge temperaturen.

 


Wilt u ons 3D-Print assortiment bekijken?
– 3D PRINTERS
– FILAMENTEN

Bestel informatie

Service informatie

Over MeerServices

MeerServices
Deze website is een onderdeel van MeerServices Automatisering

Industrieweg 50-56
3144 CH Maassluis
info@meerservices.nl

Algemene voorwaarden | Privacy policy | © Meerservices 2018